Vedenalaisen sodankäynnin näyttely avoinna Forssassa

DA-Groupin tiloissa Forssassa on avautunut vedenalaisen sodankäynnin näyttely, jossa pääsee esille vähemmän tunnettu suomalainen puolustushistoria. Näyttelykokonaisuus on luotu Forum Marinumin ja teknologiakonserni DA-Groupin välisenä yhteistyönä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen avasi näyttelyn 4.10.
Nauhan leikkaus

 

Suomessa on yli sadan vuoden kokemus vedenalaisesta sodankäynnistä, sen aiheuttamista uhkista ja alan kehityksestä. Forum Marinum -säätiön hallinnassa on laaja kokoelma vedenalaisen sodankäynnin esineistöä Suomen itsenäisyyden alkua edeltävältä ajalta aina nykypäivään saakka. Toistaiseksi tämä ainutlaatuinen materiaali on ollut varastoituna haastavissa olosuhteissa ja hyvin rajallisesti yleisön nähtävillä. 

Turun Pansiossa sijainneen entisen näyttelytilan poistuttua käytöstä DA-Group tarjosi uuden näyttelytilan museolle päätoimipaikassaan Forssassa. Projektin tavoitteena on sekä harvinaisen esineistön saaminen laajemmin nähtäväksi että sen säilyttäminen asianmukaisissa ja museaalisesti perusteltavissa olosuhteissa.

DA-Group tarjoaa suojan suomalaiselle merimiinaperinnölle

Teknologiakonserni DA-Group sekä Forum Marinum, joka toimii merenkulun valtakunnallisena vastuumuseona ja merivoimien museona, tekivät vuonna 2019 sopimuksen vedenalaisen sodankäynnin näyttelyn rakentamisesta DA-Groupin tiloihin. 

Forssaan siirtyvä materiaali on peräisin Turun Pansiossa sijainneesta Puolustusvoimien varastoluolasta, jonne oli koottuna laaja kokoelma merenalaisen sodankäynnin historiaan liittyvää esineistöä. Tämän materiaalikokonaisuuden rungon muodostaa kattava, yli 80 esinettä käsittävä kansainvälisesti ainutlaatuinen merimiinakokoelma. Se on alun perin syntynyt 1920-luvulta lähtien kootusta Merivoimien opetuskokoelmasta, jonka pohjalta komentaja evp. Eero Auvisen aloitteesta sekä merivoimien ja yksityisten tahojen tuella rakennettiin ns. Pansion merimiinamuseo vuonna 1996.

Rajoitetusti saavutettavan kohteen kokoelmaan kuului myös aiemmin pääasiassa merivoimien käytössä ollutta esineistöä, kuten miinanetsintä- ja miinanraivauskalustoa, merivoimien sukellustoimintaan liittyviä esineitä, erilaisia torpedoita sekä torpedokehitykseen ja -sodankäyntiin kytkeytyviä materiaaleja. Vuoteen 2019 asti Puolustusvoimat kustansi tämän kokonaisuuden varastoinnin, ja Forum Marinum vastasi sen hallinnoinnista Sotamuseon suostumuksella. Puolustusvoimien luovuttua varastoluolasta Forum Marinum etsi ratkaisua ainutlaatuisen kokoelman säilyttämiselle. Sopiva yhteistyökumppani löytyi Forssasta.

Yhteistyöllä kokoelma yleisön nähtäville

- Tiloista luopumisen jälkeen edessä näytti olevan vain huonoja vaihtoehtoja, mutta nyt yhteistyö DA-Groupin kanssa mahdollistaa tämän ainutlaatuisen vedenalaisen sodankäynnin esineistön säilyttämisen ja samalla asettamisen näytteille. Mielestäni kyseessä on kulttuuriteko, toteaa Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala. - Tavanomaisen varastoinnin sijaan lopputuloksena on nähtävillä Forum Marinumin tuottama ainutlaatuinen näyttely vedenalaisen sodankäynnin pitkästä ja kiehtovasta historiasta, Maijala lisää.

- Olemme innoissamme mahdollisuudesta tarjota tilat kansainvälisestikin harvinaiselle näyttelylle. DA-Group on toiminut pitkään puolustussektorilla ja toimittanut merimiinoihin elektroniikkaa ja mekaniikkaa. Saamme näyttelyyn esille myös yrityksemme suunnittelemia ja valmistamia vedenalaisen sodankäynnin tuotteita, kuten TURSO-merimiinajärjestelmän. Vedenalaisen sodankäynnin näyttelyn pystyttäminen Forssaan on luonnollinen jatkumo siihen, mitä teemme ja missä haluamme olla mukana, kertoo DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi.

Vedenalaisen sodankäynnin näyttelyä hallinnoi ja ylläpitää Forum Marinum. Näyttelyyn pääsee vierailemaan ohjatuissa ryhmissä. Forum Marinum ja DA-Group järjestävät myös avoimia näyttelypäiviä.

 

Lisätiedot:

Kuvamateriaali: http://www.forum-marinum.fi/fi/info/kuvapankki/

Yleisöpäivä: lauantai 13.11.2021
Pienryhmävierailut: torstai 28.10. ja perjantai 26.11.

Lisätietoa: https://www.forum-marinum.fi/fi/
Ilmoittautumiset:  www.vello.fi/forummarinum/

Näyttely